Heartware

HEARTWARE Ventricular Assist System®

 

Η συσκευή HEARTWARE Ventricular Assist System® βασίζεται σε μια φυγόκεντρο αντλία παροχής max 10lt ανά λεπτό. Η αντλία τροφοδοτείται με αίμα από την κορυφή της αριστερής κοιλίας, το οποίο και επιστρέφει στην ανιούσα αορτή μέσω ενός μοσχεύματος.
Με όγκο μόλις 45cc και κοντή κάνουλα εισροής, είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να εμφυτεύεται απευθείας στον περικαρδιακό χώρο –στην κορυφή της αριστερής κοιλίας, χωρίς την ανάγκη δημιουργίας «τσέπης» στον κοιλιακό χώρο. Η αντλία συνδέεται με μία εξωτερική μονάδα ελέγχου (controller), μέσω ειδικά ενισχυμένου καλωδίου πάχους 4,2 mm. Η μονάδα τροφοδοτείται είτε από 2 μπαταρίες ιόντων λιθίου μακράς διάρκειας, ή μία μπαταρία λιθίου και έναν αντάπτορα σύνδεσης σε επιτοίχια παροχή ρεύματος ή/και αυτοκινήτου.
Η μονάδα ελέγχου και οι μπαταρίες περιέχονται σε ένα πρακτικό και διακριτικό σακίδιο μεταφοράς που προσαρμόζεται στον ώμο ή την ζώνη του ασθενούς. Η αντλία είναι 3ης γενιάς, και χρησιμοποιεί ένα υβριδικό σύστημα ελέγχου του ρότορα, ο οποίος αιωρείται μέσω συνδυασμού παθητικών μαγνητών και υδροδυναμικής. Έτσι καταργείται η ανάγκη μηχανικών συνδέσμων που είχαν οι συσκευές 1ης και 2ης γενιάς, συντελώντας σε ιδιαίτερα μειωμένες πιθανότητες θρομβώσεων και αιμόλυσης, μεγαλύτερη αξιοπιστία και μακροβιότερη λειτουργία της συσκευής, παράγοντες οι οποίοι οφελούν τον ασθενή.
Η ενσωματωμένη κάνουλα εισροής ελαχιστοποιεί την απόσταση καρδιάς – αντλίας, γεγονός που συντελεί στην εξάλειψη πιθανής αιμόστασης ή/και στροβιλισμών του αίματος. Το υβριδικό σύστημα ελέγχου του ρότορα βοηθά σχεδιαστικά στη σμίκρυνση των διαστάσεων της συσκευής, καθιστώντας δυνατή την εμφύτευσή της και σε μικρόσωμους ασθενείς.

Πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη αντλία που ήδη διαθέτουμε και στην Ελλάδα, είναι τα παρακάτω: • Αποτελεσματική λειτουργία.
 • Πολύ μικρή σε μέγεθος αντλία (45cc όγκος/ 140gr βάρος) και μονάδα ελέγχου (~1.5kg βάρος).
 • Φορητή: ο ασθενής μπορεί να μεταφερθεί αμέσως από το χειρουργείο στις ΜΕΘ/ΜΑΦ, στο δωμάτιό του, και στο σπίτι του. Το κάθε σύστημα συνοδεύεται από H/Y ελέγχου των λειτουργιών και παραμέτρων του ασθενούς, και καταγραφή του ιστορικού του, την ατομική μονάδα ελέγχου (controller) του ασθενούς, το back-up controller του ασθενούς, τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (4), τον φορτιστή που εναλλακτικά συνδέεται και σε παροχή, το σακίδιο (backpack) του ασθενούς, κλπ.
 • Η εν λόγω συσκευή-ΣΥΑΚ, είναι 3ης γενιάς σε αντίθεση με τις παλαιότερες 1ης και 2ης γενιάς που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα και των οποίων η χρήση φθίνει παγκοσμίως.
 • Κατασκευή από κράματα τιτανίου-ζιρκονίου.

 • Με την χρήση της δικής μας συσκευής, επιτυγχάνονται τα ακόλουθα ευεργετικά αποτελέσματα κατά πρώτον για τον ασθενή και κατά δεύτερον για το ίδιο το Νοσοκομείο:

 • Εξαιρετικά μικρή διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης (2,5-3 ώρες συνολικά).

 • Εξαιρετικά μικρή παραμονή στην Μ.Ε.Θ του Νοσοκομείου (3-4 ημέρες) και συνολικής παραμονής στο Νοσοκομείο (περίπου 10 ημέρες) με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το συνολικό κόστος της επέμβασης και του Νοσοκομείου.

 • Γενικότερη ευκολία στην τοποθέτηση της αντλίας που λόγω του μεγέθους τόσο της ιδίας όσο και της εξωτερικής μονάδας ελέγχου (controller / συνολικού βάρους μαζί με τις μπαταρίες γύρω στο 1,5 kg), διευκολύνουν ιδιαιτέρως τόσο τον ίδιο τον ασθενή και την βελτίωση της κινητικής δυνατότητάς του και άρα του επιπέδου ζωής του, όσο και την αποφυγή σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό των λοιμώξεων απ’ότι μέχρι σήμερα, λόγω της τοποθέτησης της αντλίας απευθείας πάνω στην κορυφή της αριστερής κοιλίας και όχι σε «τσέπη» στον εξωκαρδιακό χώρο της θωρακικής κοιλότητας (μεταξύ περικαρδίου και διαφράγματος), όπως συμβαίνει με τις συσκευές όλων των υπολοίπων εταιρειών.

 • Το εξαιρετικά μικρό της μέγεθος (45cc όγκος/ 140gr βάρος / 5 εκ. εξωτερική διάμετρος) και τα ανωτέρω αναφερόμενα χαρακτηριστικά της, την καθιστούν ως την μοναδική συσκευή σήμερα που είναι δυνατόν να εμφυτευθεί σε εξαιρετικά μικρόσωμους ασθενείς (BSA / δείκτης επιφάνειας σώματος 1,2 m²). Παράλληλα με τα χαρακτηριστικά της αυτά, συνδυάζεται και η δυνατότητα εξαιρετικών αιμοδυναμικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων ροής (flow) –έως 10 λίτρα το λεπτό.

 • Επιπλέον, σε σχέση με άλλες ΣΥΑΚ που κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται σήμερα, αποφεύγονται οι –αρκετά συχνές- αλλαγές της συσκευής στον ίδιο ασθενή λόγω –κυρίως- επιμολύνσεων και λοιμώξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή και το Νοσοκομείο (τριπλασιασμός και τετραπλασιασμός του συνολικού κόστους σε πολλές περιπτώσεις).

 • Η συσκευή δύναται να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς τελικού σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας που:

 • περιμένουν μόσχευμα για μεταμόσχευση καρδιάς (bridge to transplant)

 • μπορούν να αναρρώσουν ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με την ανάλογη συνδυαζόμενη φαρμακευτική αγωγή και μηχανική υποστήριξη (bridge to recovery)

 • Η παθοφυσιολογία τους δεν επιτρέπει την μεταμόσχευση (destination therapy)
 • ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ
  (VAD / ΣΥΑΚ) HEARTWARE - HVAD™

  ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
  5000-DE Heartware HVAD™ Hospital Implant Set
  5010-DE Heartware HVAD™ Patient Take Home Set

  Το ανωτέρω αναφερόμενο set 5000-DE, περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία ανά ασθενή:

  ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΜΑΧΙΑ
  1102 HVAD™ Αντλία 1
  1125 Μόσχευμα εκροής 10mm 1
  1151 HVAD™ Παρελκόμενα Αντλίας 1
  1310 HVAD™ Χειρουργικά Εργαλεία Εμφύτευσης Αντλίας 1
  1175 Προστατευτικό Κάλυμα Καλωδίου Οδηγού 1
  100 Επέκταση Καλωδίου Οδηγού 1
  1401-DE Εξωτερική Φορητή Μονάδα Ελέγχου 1
  1475 Σακίδιο Ασθενούς 1

  Το ανωτέρω αναφερόμενο set 5010-DE, περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία ανά ασθενή:

  ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΜΑΧΙΑ
  1401-DE Εξωτερική Φορητή Μονάδα Ελέγχου 1
  1435 Αντάπτορας ρεύματος για την Μονάδα Ελέγχου 1
  1600-DE Φορτιστής ρεύματος για τις μπαταρίες 1
  1650 Μπαταρίες 1